/Hogyan válasszam ki a legjobb szerszámokat?

Hogyan válasszam ki a legjobb szerszámokat?

Legyen szó otthoni barkácsolásról, vagy professzionális munkáról a megfelelő szerszámok kiválasztása kiemelten fontos, hiszen ezzel magát a munkafolyamatot is megkönnyíthetjük és hosszútávon más pozitív hozadéka is lehet egy körültekintő döntéssel. Az alábbiakban ezért összegyűjtöttük, hogyan is válasszuk ki a legjobb szerszámokat a szükséges feladatokhoz.

Milyen feladatra kell szerszámot használnunk?

Legelőször is azt kell figyelembe vennünk egy szerszám kiválasztásakor, hogy milyen feladat elvégzéséhez van rá szükségünk. Magától értetődő, hogy egy minőségi kalapáccsal sem fogunk tudni ívet vágni egyetlen lécbe sem.

Kézi, vagy gépi szerszámra lesz szükségünk?

A feladat pontos meghatározását követően el kell döntenünk, hogy pontosan milyen erővel használható szerszámot részesítünk előnyben. A szerszámok esetében két nagy típust különböztethetünk meg a:

  • kézi erővel működő szerszámokat
  • gépi erővel működő szerszámokat.

Az előző léces példánknál maradva, ha kézi erővel akarjuk megmunkálni a faanyagot, akkor arra, egy kézi fűrész lehet az ideális. Ezzel szemben ha nem akarunk saját fizikai erőnkre támaszkodni, akkor egy fűrészgép lehet az optimális választás.

Milyen gyártót válasszunk?

örök kérdés szerszámok esetében, hogy milyen gyártó termékét is érdemes megvenni. Erre sajnos egyértelmű választ nehéz adni, hiszen minden attól függ, hogy melyik gyártóról is beszélünk pontosan.

A mai kínálatban megtalálhatunk régi ismert, feledésbe merült, de feltámasztott márkákat, új feltörekvő márkákat is. Az ideális márka megtalálásához a legjobb, ha az internetet hívjuk segítségül és ott átböngésszük az adott márka, adott termékéhez kapcsolódó pozitív és negatív véleményeket is.

Otthoni, vagy professzionális szerszámot válasszunk?

A legtöbb esetben, főképp gépi erővel működő szerszámok esetében gyakran találkozhatunk ugyanolyan márkájú, hasonlóan kinéző, de mégis más-más színű gépekkel. Ezek döntően kék és zöld színű megkülönböztetésben részesülnek.

A zöld szerszámgépek jellemzően otthoni felhasználásra, kisebb barkácsolási feladatokra alkalmasak, a rendszeres, hosszantartó, megerőltető használatot azonban hosszútávon rosszul tolerálják.

A kék színezetű szerszámgépek ezzel ellentétben a professzionális felhasználókat célozzák, akiknek a tartósság mellett a teljesítmény is fontos. Ezeket a gépeket előszeretettel használják az iparban is, így ha mi magunk is hosszútávú megoldásban gondolkodunk, akkor ezeket érdemes választanunk.

Milyen árkategóriában válasszunk?

Az árkategória egy olyan kérdéskör, ahol a márka, a funkció egyaránt közbeszólhat. Otthoni felhasználásra egy középkategóriás gyártó, otthoni felhasználásra szánt gépe is optimális lehet, aminek természetesen az árfekvése is jóval kedvezőbb, mint mondjuk egy ipari felhasználásra szánt ismert gyártó terméke. A szerszám webshopok kínálatában természetesen ezeket a termékeket több fajta ismérv szerint is szűrhetjük, így könnyebben megtalálhatjuk az ideális jelölteket a célra.

Rossz szerszámválasztás következményei

Amennyiben nem fordítunk elég időt a megfelelő szerszám kiválasztására, akkor azzal az alábbiakat kockáztathatjuk:

  • egy gyengébb kivitel miatt egy rosszul megválasztott szerszámot akár kétszer vagy akár többször is meg kell vásárolni, ami végül így drágább lehet, mint egy minőségi szerszám,
  • egy gyengébb szerszám feleslegesen emészti az emberi erőforrásokat,
  • a nem megfelelő szerszám frusztrációt okozhat a munka során, sőt könnyebben eredményezhet balesetet is.

Összegezve:

Az ideális szerszám kiválasztása tehát nem egyszerű feladat, de szerencsére a széles kínálatban könnyebben elnavigálhatunk, ha a fenti kérdésekre sikerül választ adnunk.