A ma ismert és közkedvelt koktélok a XIX.században jelentek meg, de általánossá csak később váltak, mert bizonyos kiegészítők akkor még nem voltak ismertek. Mint például a jég, mert Amerikában ugyan már a XVIII. században elkezdődött a jéggyártás, de általánosan ismertté azonban, csak a XIX. század közepére tehető a használata.
Mit tudunk a koktélokról?
A keserűk, keserű cseppek, keserű likőrök, szintén ugyanabban az időben váltak ismertté. Az 1880-as évekre alakult ki és vált a bártenderek eszközévé a shaker. Szintén ez idő tájt terjedtek el az üdítőitalok, köztük a szóda is, amelyek a tömény italok hígítását szolgálták, a választékuk pedig azóta is folyamatosan bővül.
A gyümölcsök a XIX. század előtt nem igazán voltak divatosak, drágán és csak szezonális jelleggel lehetett gyümölcsökhöz hozzájutni, ezért a gyümölcsök csak a XX. században terjedtek el igazán a koktélozásban. Ezután jelentek meg a szirupok, premixek a XX. század második felében, jelentősen hozzájárultak a koktélok ismertségéhez. Utolsóként pedig az energiaitalok csatlakoztak az alapanyagok sorához, a múlt évezred vége felé.
Koktélok vagy long drinkek?
Sokan a koktélt és a long drinket nem tudják különválasztani, nem is könnyű, hiszen nincs nemzetközi recept hozzájuk. Elkészítésük országonként változhat, még a legismertebb koktélok esetében is előfordul eltérés az elkészítési módban. A koktél a bartenderek szerint különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert, élénkítő ital. A long drink egy otthon is elkészíthető szeszes ital hígított változata.
Milyen alkoholok lehetnek a koktél alapjai?
Szinte bármelyik alkoholos ital megfelelő lehet, amelyet a bartender megfelelőnek tart, sokszor használják a rumot, fehér rumot, gint, vodkát, tequilát, ritkábban whiskyt, cognacot és egyéb alkoholokat.
Kiegészítők a koktélokhoz
A szirupok cukorféleségek tömény oldata, a cukor mellett egyéb oldott anyagokat is tartalmazhat. Elsősorban a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a gasztronómiában használják.
Fajtái:
- cukorszirup, ami egy rész cukorból és egy rész vízből áll, ez az alap szirup.
- gyümölcsszirup, ami gyümölcslé vagy gyümölcs velő vagy ezek keverékével ízesített cukorszirup
- glükóz-fruktóz szirup, kukoricakeményítőből gyártják, az édes íz elérésére
- víz és kivonat alapú szörp, cukorszirupból ízesítő és adalékanyagok hozzáadásával készül, meleg vagy hideg eljárással.
- invertcukorszirup, a szacharózt glükózra és fruktózra bontják, kevésbé hajlamos a kristálykiválásra, édesebb mint a többi szirup.
- melasz, a cukorgyártás szirupos mellékterméke, magas a szacharóz tartalma.
- juharszirup
- méz
A KoktélBolt webáruházban minőségi koktélszirup vásárlása Monin koktélszirupok nagy választékából.
Összegezve
Minőségi koktélokat minőségi hozzávalókból lehet készíteni. A minőségi alkoholokhoz mint a a gin, vodka, fehér rum, tequila, cognac, szükségesek a minőségi koktél szirupok is, hogy tényleg jó minőségű koktélokat lehessen készíteni belőlük.